Outside the box

Outside the box
December 14, 2015

This year at the recent National Master Builder Award’s and Future-Proof Building Member Faulkner Construction won the Outdoor Living category for a stunning outdoor living area set against the backdrop of the Clevedon Scenic Reserve, in the Franklin District.

What more could you want in an outdoor living space, a 22m swimming pool, spa pool, pool pavilion, and tennis court……..all built into a undiluting back drop of the Clevedon Scenic Reserve. Tranquillity and privacy is in abundance.

The very same project also won Gold Reserve at the recent regional Master Builders Awards in the Renovation Category $500,000 and above.

In previous years Faulkner Construction have won, 5 Gold Awards and 3 Silvers at the Auckland House of the Year competition, with this year’s award being the 3rd to go through to the National finals.

This stunning project comprises of 2 new pavilions, the siting of these pavilions is alongside an existing large H shaped house. The H shaped house sits on a levelled hill top which forms part of a large estate.

1220_Clevedon_Site-Visit_140925_13_web

Divided into two, a recreational component including a swimming pool, pool pavilion and tennis court and practical component to house including a garage, store rooms and an office.

The existing house has a traditional expression, stone clad with a hipped corrugated iron roof. The house sits central on the levelled hill top surrounded by lawn and driveway.

Designed to create a dynamic relationship between the old and new and to provide an architectural edge to the hill top and in doing so create positive sheltered spaces between the new and old. The dialog between old and new is set up by contrasting the form and fabric of the new pavilions with the existing house.

Gabion walls are employed as a landscaping element to define, delineate and undersling the new pavilions.

1220_Clevedon_Site-Visit_140925_11_WEB

The space was designed around the existing house which has a traditional expression, stone clad with a hipped corrugated iron roof. Sitting central on the levelled hill top surrounded by lawn and driveway, it was important to create a dynamic relationship between the old and new and to provide not only an architectural edge, but also an amazing space for the growing family.

The pavilion’s opens up into an amazing indoor or outdoor living space, allowing for the ever changing weather.

The dialog between old and new is set up by contrasting the form and fabric of the new pavilion with the existing house. The new pavilion has a flat roofed structure with walls, sheathed in a taught filigree timber skin thereby forming a counterpoint to the massive crenulated bulk of the existing stone clad building.

Was this article helpful? Subscribe to receive your FREE monthly copy, or follow us on Facebook | Twitter | PinterestYouTube | Instagram    

Latest News

Is your home a healthy home?

September 22, 2017 Healthy Homes; Spring is in the air! With spring in the air, there are also... Read more.

Hex appeal with tiles

September 21, 2017 Design-savvy homeowners are forever on the hunt for that next special touch that will turn... Read more.

Setting the scene in lighting control

September 21, 2017 Simx are proud to launch LUMINOUS TWO, an App controlled interior light fitting, that does... Read more.

Introducing… XCITE

September 21, 2017 The XCITE shower is innovative in its design featuring a ring-shaped configuration that adds a... Read more.

Decorating colour trends for 2018 and beyond – with Resene

September 21, 2017 We get used to seeing fashion trends come and go with the seasons – its... Read more.

FPB - Future Proof Building Principals
Energy Smart Health & Safety Life Cycle Quality Smart & Secure Sound Control Spatial Design Sustainability